torsdag 2 februari 2012

Berättelsen om hur Strumpa och en julkula blev en strumpkula

Ni kanske minns strumpkulan, den plastjulgranskula vars färg är sönderkraffsad av illrarna? Jag skrev om den i ett tidigare inlägg.

Anyway, i samband med historian om Den Stora Julgransplundringen så lovade jag att berätta om uppkomsten av namnet "strumpkula". Matte och husse var fortfarande ovetande om den gigantiska ansamlingen av julkulor under soffan.

Matte klev upp en morgon, och grusig i ögonen satt hon på badkarskanten för att samla kraft till morgonens tandborstsbrottning. Aviendha kommer springandes, antagligen för att vittja förrådet av alla "bra-att-ha-saker" bakom badkaret. (Man vet ju aldrig när man behöver en penna, en lypsyl, lite torrfoder, tre skosulor eller en tumstock liksom.) Matte tycker sig se något rött blixtra till, men tänker inte så mycket på det förän Aviendha kommer farandes en gång till. Med evidensbaserad list fångas illern in, och visst är det något som är annorlunda. Djuret har ett öga som går helt i metallicrött!

Närmare inspektion avslöjade att det metallicröda låg som en film över i princip hela ögat med en passform värdig en lins vilket gjorde att hon var helt obesvärad av den (förutom synbortfallet då, men det verkade inte heller bekomma henne). Medelst topz, vilja och hot om våld lyckades vi snart avlägsna det röda.

Minst fyra hjärnceller avled som en direkt följd av den stora gåtan; vart tusan fick hon tag på "linsen"? En snabb titt i webbhistoriken avslöjade ingen beställning från lensway.se eller liknande, så vi uteslöt teorin om partylinser.

Det var vid städet där det giganstiska förrådet av stulna julgranskulor hittades som vi även upptäckte att stöld inte var nog, kulor ska dessutom kraffsas på. De billiga skitkulorna vi hade höll inte för denna oömma behandling och släppte då sin färg, och de flagorna såg exakt ut som den vi petade bort ur Aviendhas öga.

Vi har alltså kvar en sådan sönderkraffsad kula än idag, den har en hedersplats i julgranen och eftersom en del av den suttit i ögat på Aviendha (a.k.a Strumpa) så kallas den kort och gott för strumpkulan.

Jag undrar om hon inte redan då övade inför sin kommande enögdhet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar