torsdag 28 februari 2013

Inte utan min möbel!

Phoenix har ju en del krav i det här med flytten. De har ju haft ett gammalt skåp med skjutdörrar som inretts till illerhåla ute i stallet och det är Den Bästa Möbeln Äver!

Den har även varit den fulaste möbeln ever. Men eftersom han vägrade att gå med på mindre, så får vi väl släpa med den där möbeln ändå. Problemet var bara att den var just hideöst ful.

Så. Matte fick äran att bryta ryggen när hon släpade in den i huset på egen tass. Den är nämligen formgjuten i betong med träpanel. Minst. Och stor som en mindre, japansk mopedbil.

Kletade på lite överbliven färg, klistrade fast lite tapet som ändå låg och skräpade och hängde in nya hängmattor. Resultatet? Jovars, efter 5 minuter hade Phoenix själv släpat in en leksak och en gammal strumpa och sedan somnat med huvudet hängandes halvvägs utanför. Godkänt med andra ord.


Skåp, i egen hög höimpregnerad skåpighet

Skåp, nu med färg och tapet och spartansk inredning


Camaro provligger...

..provklättrar..

..och bevisar att illrar är böjbara i alla ledder

Jäpp, it's godkänd!

onsdag 27 februari 2013

Att kompromissa med en iller... eller två

Vi ska flytta.

Jepp, så går det när husse bestämmer sig för att börja jobba 50mil bort och lämnar matte och illrar i ett stort hus med vattenburet värmesystem vars primära uppvärmningskälla är ved.

Illrarna är inte alls nöjda med beslutet. De gillar huset. Och sitt stall. När vi började diskutera olika lägenheter så uppstod en del diskussioner. Så kan man väl säga.

Matte: Jag gillade lägenhet 1, den hade mysiga snedtak och..
Phoenix: Aldrig!
Matte: Varför inte, ni kan ju få en helt egen myshörna bakom..
Phoenix: ALDRIG! Jag vägrar!
Matte: Hepp, Lägenhet 2 har en liten balkong och..
Camaro: Jag vill ha balkong! Med lianer!
Phoenix: Aldrig! Den är dum, då får vi bara ett vardagsrum och en sunkig liten balkong, vad tror du vi är? Djur?!
Matte: Ja, faktiskt.
Camaro: ...liiiaaaaaneeer..
Phoenix: Håll tyst, dumsnut!
Matte: Nja, ytan är ett problem, det kan jag hålla med om..
Phoenix: Den där tredje då? Där får vi väl i alla fall vardagsrum, kök och badrum och en stor balkong?
Camaro: Balkong!
Matte: Well, ni får balkong, kök och vardagsrum. That's it!
Phoenix: Skandal!
Matte: Ni kan inte bete er i badrum, det vet vi alla, speciellt inte om det är badkar involverade.
Phoenix: Kan visst!
Matte: Absolut inte. Men den lägenheten är inte ledig förränn i maj, det är för långt fram i tiden.
Phoenix: Det kan vi ändra på....
Matte: Ursäkta?
Phoenix: Se bara till att det inte finns några vittnen, och fixa rånarluvor, sandpapper och ett slagträ så ska vi nog få vederbörande utflyttad innan maj.
Matte: Jag tänker inte gå med på misshandel!
Phoenix: Vem har pratat om misshandel? Såvitt jag vet kan inte djur misshandla människor i juridisk mening.
Matte: Kan jag åtminstånde få försöka prata med människan innan ni tar till våld?
Camaro: Liaaaaaneeer!
Matte & Phoenix: Tyst med dig!
Phoenix: Visst, prata på du. Men jag nöjer mig inte med mindre än stor balkong, kök och vardagsrum. Och då har vi inte ens börjat prata lösöre, det ska du ha klart för dig.


Behöver jag verkligen berätta att det blev lägenhet nr 3, med inflytt i början av mars?

måndag 25 februari 2013

En dålig nyhet kommer sällan ensam

När vi åkte till veterinären för att säga hejdå till Aviendha så fick Phoenix följa med som stöd och vi passade på att undersöka herren när vi ändå var där. Han har nämligen, till och från, varit stinn över magen.

Självklart vet jag ju att illrar (eller djur öht) inte ska vara stinna över magen, men när jag tänkt ringa veterinär så har det lagt sig och då har vi inte åkt till veterinär helt enkelt. Nu kunde vi dock känna något därinne, som nog inte ska vara där. Och mjälten har fått en lite annorlunda form.

Veterinär konstaterade även hon att det finns saker där inne som inte ska bo där. Röntgen visade på knöl i buken, som trycker undan tarmarna lite. Säkert det som orsakar den vandrande stinnheten. Misstänker lymfom, men vi har inte diagnosticerat närmre än så.

Så, vi fortsätter att ge predisnolon, men nu med annan iller. Ingen är gladare än Phoenix för det, han slickar ren skeden med minutiös precision. Aviendha hade ju en ganska välutvecklad tidsuppfattning, men Phoenix slår alla rekord. Han ligger som en plattfisk på golvet och väntar om jag är lite sen till medicineringen.

Å ena sidan så är även Phoenix numer en gammal mus, med sina 5,5 år. Men det känns ändå för jävligt, jag kan inte acceptera att de åldras, blir sjuka och dör. Och jag har inte mentalt råd att förlora en till på så kort tid.


Phoenix å andra sidan menar att han kommer leva för evigt, om han får en byrålåda och medicin.

söndag 24 februari 2013

Sov gott älskade Aviendha

I över 6,5 år hade jag äran att dela liv, möblemang och allt däremellan med den största personlighet som går att finna i en päls. Tillsammans förlorade vi Chade. Tillsammans skaffade vi Phoenix, och sedan även Camaro och hunden Keir. Tillsammans flyttade vi till Östersund, till Skara och sedan hem igen. Alltid tillsammans.

Du var med mig när livet var som jobbigast, men även när det vände. Du gömde pennor under en soffa när jag slet mitt hår över studier, och du gömde pennor bakom en annan soffa när jag levde på nudlar och luft i min arbetslöshet. Du rymde ut, rymde in i skåp, in under garderober, in i fågelburar och fick mitt hjärta att snöras ihop i skräck så många gånger att jag tappat räkningen.

Jag minns lyckan när du åt din första kycklingvinge, efter lång tid av envis vägran. Jag minns även hur du kunde skina upp när du träffade husse efter en längre tid ifrån honom. Hur du alltid bråkade med Camaro när vi var vakna, men sedan alltid sov tillsammans.

Du visade mig styrkan i ett band mellan två illrar när Chade försvann, när du vägrade leka och äta. När jag fick tvångsmata dig och du sakta började tyna bort. Och du visade att även om starka band klipps, och även om den smärtan nästan kan driva livet ur kroppen, så kan man skapa nya band. Så som du gjorde till Phoenix. Efter de första dagarna kunde inget skilja er åt, och du sörjde återigen den gången han spenderade en helg på djursjukhuset.

Jag trodde att jag skulle kunna böja dig, att jag skulle få dig att respektera mig genom dominans. Så som alla sade att man skulle göra. Det gick inte. Fastän jag försökte i ett års tid. Jag ber om förlåtelse för det, det var aldrig min mening att skada dig och jag önskar att jag vågat lyssna på min inre röst som sade att det var fel. Jag fick din respekt, den dagen jag slutade försöka kräva den, den dag jag valde att respektera dig på det sätt jag önskade att du skulle respektera mig.

I 1,5 års tid kämpade du på mot din insulinom. Det är lång tid för en gammal iller, men jag hade å andra sidan aldrig trott annat än att du, om någon, skulle kunna kämpa länge heller. Men till slut började sjukdom och ålder att ta ut sin rätt. Den sista resan vi gjorde, du, jag, husse och Phoenix, är en av de jobbigaste jag någonsin gjort. Ändå så var tårarna som föll i din päls när du somnade in i min famn fyllda av lika delar sorg som stolthet. Stolthet för att jag fått dela så mycket med dig. Tillsammans med dig. Alltid tillsammans.

Du kommer att vila i en grav i skuggan av några tallar, under vajande ljung och ris på den plats där du älskade att vara. Lös och fri hos morfar. Där, bredvid Chade. Tillsammans.

Älskade Aviendha, det har gått nästan en månad, och saknaden är lika stor. Att 600g åsikt i päls kan lämna ett sådant tomrum, det hade inte ens jag kunnat föreställa mig. Finaste Strumpa, i mina tankar är du alltid med oss, tillsammans. Alltid tillsammans.

Litet strumpdjur som nyhämtad


Chade och Aviendha


Aviendha och Phoenix, tre dagar efter att han kom hem




Samma dag som vi skaffade Camaro, 5/12 2009

5 år gammal

31/1 2013 - 6 år 6 månader, sista bilden